Monumentendag 2013

 

Tijdens deze Monumentendag ook aandacht voor Pracht en Praal in de Noordstraat

presentatie van Fons van de Hout in de Spaarbank met interieurs van een aantal Historische panden in de Noordstraat


 Jaarvergadering januari 2011.

Een geanimeerde en drukbezochte ledenvergadering ten huize van de voorzitter. In tegenstelling tot de verwachte 10 personen, waren er ruim 25!

 

 

Luxe winkel in de straat

 De kroon op het werk
 
Veel winkeliers beginnen een website, maar er zijn ook websites die zo succesvol zijn dat besloten wordt tot het openen van een winkel. Voelen, zien en door je handen laten gaan wat je koopt, blijft belangrijk voor de klant.
Dit is ook de ontstaansgeschiedenis van de bijzondere winkel die de Noordstraat sinds begin mei rijker is. Op nummer 96 waar tot voor kort nog Nicks Glas gevestigd was, hebben Dennis van de Graaf en Rik van Doornmalen (beiden 32 jaar) de winkel La Couronne du Comte geopend. In het Nederlands vertaald: De Kroon van de Graaf. Zij verkopen luxe schrijfwaren: vulpennen, ballpoints, potloden, velen soorten inkt en wat bijbehorende luxe lederwaren als pennen-etuis. In vele varianten van grote bekende merken in prijs variërend van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Van de Graaf en Van Doornmalen verkopen hun schrijfwaren al 2,5 jaar via internet en dat is zo succesvol (- en soms wel erg druk aan huis in de Reeshof- ) dat ze de stap hebben gezet naar de échte’winkel.

foto 1          foto2

Onderschrift: Fraaie locatie voor La Couronne du Comte, op Noordstraat 96

 

 Venster naar het verleden,  Spiegel van het heden

 


 Het bestuur van de Stichting "Noordstraat, 10 mei 1940" nodigt u van harte uit voor de herdenkingsceremonie, die zal plaatsvinden bij de plaquette ter nagedachtenis van de veertien oorlogs slachtoffers die in de Noordstraat  gevallen zijn.

Op maandag 10 mei 2010 om 19.00 uur herdenken we de zeven volwassenen en de zeven kinderen die omkwamen bij het eerste Tilburgse bombardement, precies 70 jaar geleden.

Enkele leerlingen van de naburige Montessori-basisschool  De Elzen leveren wederom een bijdrage.

Uw aanwezigheid wordt bijzonder op prijs gesteld.

Wij hopen u op maandag  10 mei om 19.00 uur te ontmoeten in de Noordstraat 59.

De Stichting "Noordstraat, 10 mei 1940"

 


De straat maakt zich op voor de lente


En wellicht een luisterrijke zomer...

  

 

ondertitel: Zonder twijfel of overdreven chauvinsme behoren deze stukjes Noordstraat tot de twee meest representatieve locaties die deze binnenstad rijk is.

 

Veel belangstelling info-avond de Burgerij

 

De opkomst was groot in café Boulevard waar dhr van Corven toelichting kwam geven op zijn plannen met Noordstraat 87/89. Zo’n tachtig mensen naar schatting. In ieder geval aanzienlijk meer dan op een algemene ledenvergadering van de Vereniging.

Geflankeerd door zonen , architect en zelfs de aannemer enthousiasmeerde hij de zaal onder toeziend oog van een borstbeeld van Napoleon. De laatste om de sfeer te duiden die het geheel moet krijgen: La Belle Epoque, Belgische kasseien en Gare du Nord…Gevestigd worden er een restaurant en delicatessenzaak, in een later stadium uitgebreid met andere kleine winkeltjes. Het geheel wordt een doorsteek naar de Burgerijpad zodat men al flanerend van Noordstraat naar de achtergelegen Burgerijpad kan. Het geheel sluit goed aan op de gedachten die er leven bij de gemeente en omwoners bij invulling van het dwaalgebied.

De zaal was overwegend positief gestemd, al was het alleen al omdat deze rotte appel in het straatbeeld zal verdwijnen.

Natuurlijk waren er ook – terechte – zorgen en vragen bij direct omwonenden over de vestiging van horeca in de omgeving.

Wie meer wil zien over het plan hier de link naar het verhaal in het Brabants Dagblad over dit ambitieuze project.

 


 Noordstraat 87/89 van gribus naar glamour?

 

 

 

Informatie-avond de Burgerij

 

 
Er zijn ambitieuze plannen voor de panden Noordstraat 87/89 van dhr van Corven. Wat voorheen een rotte appel in het straatbeeld was moet omgetoverd worden tot een gezellige woon- verblijfs- en ontmoetingsplek: De Burgerij. Het bestuur realiseert zich dat zulks niet zonder slag of stoot gerealiseerd wordt en organiseert daarom een eerste informatie-avond voor de bewoners van de straat. De heer van Corven zal hier uitgebreid uit de doeken doen wat zijn plan behelst.
Maandag 8 maart
Café Boulevard
aanvang 20.00 uur
Alleen toegankelijk voor bewoners van de straat. Koffie en thee gratis.
Op deze plaats zullen we, als meer details bekend zijn, snel op het plan terugkomen.
 
 
Vereniging wil andere invulling VIDAR-pand
 
Een aantal jaar geleden werd door 3 woningbouwverenigingen en de gemeente een fonds gesticht het COT, met als doel verpauperde panden in de binnenstad op te kopen en te restaureren, en zo verdere verloedering van pand en straatbeeld tegen te gaan. Het eerste project wat werd aangekocht was het monumentale witte pand, Noordstraat 72 tot 76, tot grote vreugde van de Vereniging overigens. Naar het nu schijnt, wordt het huis na verbouwing opnieuw ter beschikking gesteld voor studentenbewoning. Dát nu leek de vereniging niet zo’n goed idee. Niet omdat er iets tegen studentenbewoning in binnensteden is, maar een uniekere kans om aan te sluiten bij de eigen nota “Transformatie dwaalgebied” van de gemeente zélf, doet zich niet snel meer voor!
Het bestuur schreef een brief naar de commissie fysiek. Het CDA-raadslid Stalpers reageerde meteen en stelde vragen aan wethouder Hamming. Een wethouder overigens die beweerde van niets te weten, maar al in een eerder stadium door het bestuur werd uitgenodigd voor een gesprek hierover…..
Meer nieuws volgt, en voor wie belangstelling heeft voor de volledige tekst en argumenten van de Vereniging: brief commissie fysiek Roeien we met Vidar wel de goede kant op?

 

 

Winter impressie van de straat                                                                                              

 

Nieuw groen in de bakken

Nog nét op tijd - voordat de vorst definitief een einde aan het werk zou kunnen maken - is het vandalismegevoelige groen in de bakken vervangen door de beloofde kleine boompjes. Een jaar geleden al overeengekomen  in samenspraak van kerngroep en gemeentelijke hovenier. Het betreft, op een vijftal plaatsen verspreid over de straat, de vervanging  van het lage groen door een klein blijvend pyramidevormig beukenhaagboompje; de Fagus sylvatica voor de liefhebbers. In de resterende bakken blijft het huidige lage groen.

Naar verwachting zullen deze boompjes het wat minder snel opgeven bij de snode plannen van de benevelde uitgaander aan de randen van de nacht .

De beloofde beukenboompjes. De kluit wordt met staaldraad 'gezegeld;'.

 

Stadscafé 'de Spaarbank' geopend

"Ik denk dat de zaak goed past bij de sfeer van het dwaalgebied. Het wordt een rustig café waar gegeten kan worden en de muziek altijd op de achtergrond is. Lekker kranten en tijdschriften lezen aan de stamtafel of wat met elkaar praten. Ik hoop dat er een vrijdagmiddagborrel ontstaat. De keuken zit op een eetcafé-plus-niveau en is iedere dag open vanaf 10 uur, voor respectievelijk ontbijt, lunch en avondeten.", aldus exploitant Dolf Colen.

Een mooie zaak, een mooi pand en en mooie locatie. Het café bezit zélfs een invalidentoilet, wat zeldzaam is in de horeca. De officiële opening gebeurt pas over een tijdje als alles 'klopt'. Er wordt eerst proefgedraaid.


Fraaie aanwinst voor de straat stadscafé de Spaarbank, nu de terrasstoelen nog.

Bron Brabants Dagblad

 

Aanpakken en doorpakken

 

Goed nieuws voor de Noordstraat

 

Bij het college en de gemeente is het besef goed doorgedrongen dat je na de herinrichting voor de verdere ontwikkeling van Binnenstad West niet achterover kunt leunen. Het dwaalgebied moet dus verder versterkt worden. Want:”het gebied is als een Stealth; het is er wel maar je ziet het niet altijd”, wordt er fraai gemetafoord in deze gemeentelijke nota. Vandaar dat het college nu met een plan van ‘aanpak komt’ om het gebied een impuls te geven. Kortom, er moet een schepje bovenop!

Om nu een voorbeeld te hebben hoe West eruit (zou) moet zien, wordt de Noordstraat als pilot aangewezen om zo versneld tot bloei te kunnen laten komen. “Alle maatregelen die voor de binnenstad ter verfraaiing bestemd zijn, zullen op deze straat geconcentreerd worden. Bovendien geeft focus op één straat meer mogelijkheden om intensief samen te werken met de straat als buurtschap om zo meer werkbare verhoudingen en draagvlak voor de visie te bewerkstelligen.”, aldus de nota.

Héél goed nieuws allemaal.

Het voert hier te ver om alle acht argumenten van het’waarom de Noordstraat? ’op te voeren, maar die kunt lezen in de nota, die op te vragen is bij de vereniging ( wellicht kan hij zelfs on line gezet worden). In ieder geval is de hoge organisatiegraad in bestuurlijk zin van de bewoners er één van.

Loon naar werken dus...

“Die focus op deze straat zou binnen  2 - 3 jaar effectief zichtbaar moeten zijn, zodat de spin off ervan weer vertrouwen geeft voor de rest van het gebied”.

Aan het werk dus ;-)

 

En voor ons lid van de kerngroep met een enorme hekel aan het woord dwaalgebied gloort

hoop: binnenkort heet het hier stealth area ipv dwaalgebied, en gaan we niet meer shoppen maar ff stealthen.

 

Modelbouwwinkel 50 jaar!

Ter gelegenheid hiervan staan op maandagavond 19 oktober Noordstraatbewoners voor de winkel van Dhr en Mevr Roijers: de Coup-band speelt, de voorzitter van de vereniging de Noordstraat spreekt de jubilarissen toe, de glazen worden gevuld en alle aanwezige straatbewoners brengen met een glas champagne een toast uit op dit jubileum.

    

  

Groeiende belangstelling voor de straat-BBQ 

Wethouder Hamming zou ongetwijfeld goedkeurend geknikt hebben bij het aanschouwen van de straat BBQ. 'Mijn Verrijk-je-Wijk gelden zijn goed besteed hier'. Het was dan ook aangenaam druk op die prachtige septemberavond en nóg meer vierkante meter trottoir nóg meer BBQ-s waren nodig om de grote hoeveelheid mensen te laven en hun zalmmoot te laten roosteren.

  

  


Complimenten voor de voortreffelijke en snelle organisatie van met name Jack en Jolanda die zulks in 5 dagen tijd op poten zetten. Informatie is weer uitgewisseld, hier en daar werd wat gelobbied en gesondeerd, maar vooral werd er onder het genot van veel witte wijn aangenaam met elkaar kennisgemaakt. "Nooit weg toch wethouder Hamming? Sociale cohesie heet dat toch?!'. Meest opvallend was overigens de hoeveelheid kinderen. De binnenstad vergrijst niet alleen maar verjóngt kennelijk ook wel degelijk! Alleen hier in de straat werden tenminste al 5 kinderen geboren afgelopen jaar. Dat is een opmerkelijk - en heugelijk - feit.   

  

Nog meer restaurantactiviteiten

Naast het te openen restaurant op de vijfsprong ( spaarbankgebouw) gaan op 6 oktober ook de deuren open van het het sushi-restaurant Tippi Wan, op de eerste etage van villa de Vier Jaargetijden. Op Tilburg Culinair konden de mensen vast kennismaken met wat het restaurant gaat bieden. "Deze amuse-rij is absoluut favoriet bij onze gasten: Inside out roll, Sushi Maki, Tsusimi van zalm, tonijn en zoete garnalen, spiesje runderhaas en spiesje yakitori; aldus chef-kok Koen van Beckhoven van restaurant Tippi Wan.

Bron: Brabants Dagbad


Een opsteker voor de straat: sushi-restaurant in de Vier Jaargetijden!

  

 BBQ a.s. zaterdag.

Opmerkelijk initiatief

Kennelijk begint het idee van een 'dwaalgebied' voor de Tilburgse binnenstad ook bij investeerders post te vatten, getuige het opmerkelijke initiatief van dhr. Toine van Corven, dat hij ventileerde op de laatste algemene ledenvergadering van de vereniging. Eigenaar zijnde van Noordstraat 87 heeft hij enkele appartementen kunnen verwerven van het pand naast hem ( nummer 89). Samen met de andere bewoners van dit complex wil hij nu een doorsteek realiseren van Burgerijpad naar de Noordstraat. Een heus steegje dus met gallerietjes, winkeltjes en wat bescheiden horeca. Dat zou een een prachtige oplossing zijn voor wat tot voor kort een rotte appel in het straatbeeld was, en van een buitengewoon toegevoegde waarde voor de straat en de hele binnenstad van Tilburg! Een initiatief dat alom steun verdient. Een eerste deel is al gerealiseerd op Burgerijpad nummer 4 waar zich een gallerie gevestigd heeft. Van hieruit zou men zo binnendoor kunnen lopen naar de Noordstraat. Voor de gedachtenbepaling: dat is langs het voormaligeateliervoor kerkelijke kunst Boussardt.

Als het om concepten gaat kunnen we dat aan dhr. van Corven overlaten. Hij was de bedenker van de gouden keien die een aantal jaren geleden 's nacht opdoken op de diverse plekken in Tilburg. De attentiewaarde voor wat uiteindelijk een nieuw te bouwen zorgcomplex was, bleek op deze wijze op suspense-achtige wijze opgeschroefd.

De kerngroep heeft, om vast wat ideetje op te doen hoe je zulke 'stegen' inricht, Toine van Corven op excursie gestuurd naar de Häckisch höfe in Berlijn. Oja, en of wij vast na wilden denken over 'welke nerinkjes hier nou leuk zouden zijn'.

Dat lijkt me een leuke opdracht ;-)

Wordt dit het begin van het eerste echte dwaalsteegje in Tilburg?


Bestuurswisseling binnen de vereniging

Op een druk bezochte jaarvergadering heeft Elmy Heuvelmans afscheid genomen als secretaris van onze vereniging. Elmy blijft wel lid van de kerngroep.
Het bestuur zal zo snel mogelijk de ontstane vacature invullen. Voorlopig is het secretariaat gevestigd op Noordstraat 88.

Nieuw Groen

Althans voor een gedeelte. Dinsdag 21 april werd met een delegatie van gemeente en een groenadviseur bekeken of 'de planten in bakken' wellicht wat vandalismebestendiger konden, en wat esthetischer. Een uurtje wandelen en brainstormen leverde het volgende op: 5 bakken krijgen een 2 meter hoog wordende beukenzuil en worden wat meer geclusterd. En vier bakken krijgen een stevigere beplanting met viburum davidii. Een bak verdwijnt. Een en ander moet nog deze lente gerealiseerd zijn. Nader bericht volgt. Welicht gaat het wat opruimwerkzaamheden en herbeplanting op zondagochtend schelen voor een aantal bewoners.

 

Een leefbare binnenstad

Discussieavond (24 maart 2009) over wonen, parkeren, groen, verkeer en toekomstige bouwplannen in binnenstad-West.
Presentatie Inke Spapé en verslag van deze avond in theater de NweVorst uit het Brabants Dagblad.


Boom vijfsprong om

Na een voorlopige voorziening door de Raad van Staten heeft de gemeente de boom op de vijfsprong, na een lange juridische procedure, geveld.

Krantenartikel:
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/4158444/Grote-meerderheid-is-tegen-kap-op-Vijfsprong.ece

Ingezonden brief van Peter Ooms (op persoonlijke titel): http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/opinie/4152450/Demagogie-rond-een-geruchtmakende-boomkap.ece
(ingezonden brief)


Bar-B-Q juli 2008

Voor een impressie van de geslaagde barbeque:  Impressie barbeque
(met dank aan Peter Ooms)


Bar-B-Q juli 2006

Op de jaarvergadering van de vereniging in café de Boulevard was besloten, nu de straat nog open ligt, een straatfeest te organiseren.
De Barbecue werd beter bezocht dan onze jaarvergadering.

Voor een foto-impressie zie: foto-impressie straatfeest
foto-impressie van Gert-Jan: http://www.veertienelf.nl/noord/noord.html


Bomen in de Noordstraat zijn gerooid

De bomen zijn, volgens de gemeente gekapt omdat:

  1. Zij zou te groot worden voor de standplaats
  2. De bomen stonden te dicht bij de bebouwing
  3. De bomen hadden een minder goede kwaliteit

Er worden haagbeuken geplant op de plek waar de bomen stonden.

                 


Herinrichting 2e deel van de straat

De herinrichting tussen de Fabrieksstraat en het Burgerijpad is in volle gang:


1e deel van de straat is heringericht

De uitvoering van het gedeelte Noordstraat tussen Spoorlaan en Fabriekstraat is afgerond. 


Reactie gemeente op onze waslijst.

Woensdag 25 augustus 2005 is de gemeente in de persoon van Margot Strik en Rob van Ekeren komen aangeven wat de gemeente met onze opmerkingen tav herinrichting heeft gedaan. In een verslag zijn de afspraken en attentiepunten vastgelegd: zie het verslag van deze bijeenkomst


Standpunt van de leden over herinrichting

Een hele waslijst met opmerkingen maar zeker ook een aantal ideeën over de herinrichting zijn als resultaat van de goed bezochte vergadering (ruim 40 van de 62 leden) aan de gemeente gestuurd.
Lees hiervoor d
e brief aan Rob van Ekeren, projectleider herinrichting. 


Vergadering VVE&B over herinrichting

De 1e vergadering werd erg druk bezocht. In een sfeervolle omgeving en in een prettige sfeer zijn de herinrichtingsplannen van de gemeente besproken.
Powerpoint presentatie

 


Plannen gemeente herinrichting

Maandag (27 juni 2005) heeft de gemeente haar plannen voor de herinrichting openbaar gemaakt. De informatie betreft enkel een gedetailleerde kaart over de straat.

Zie de bijgaande foto's voor nadere detaillering: gedetailleerde kaarten


Plaats en agenda 1e Vergadering van de vereniging

Dinsdag 5 juli 2005 van 20.30 - 23.00 uur in Villa de Vierjaargetijden. Voor de agenda zie: agenda 5 juli 2005


Inloopavond herinrichting

Donderdag 30 juni komt de gemeente met het definitieve plan voor de herinrichting. De bijeenkomst is in het Boulevard Café in de Noordstraat van 19.30 - 21.30 uur.


Nieuwe nieuwsbrief uit

Benieuwd naar de laatste informatie over: herinrichting van de straat, burgerijpad, binnenterrein Noordstraat en Stationsstraat, graffiti in de straat en het zo juist geopende Bed & Breakfast. Lees dan snel de nieuwsbrief.


Vereniging opgericht

Sinds woensdag 19 januari 2005 is de verenging van eigenaren en bewoners Noordstraat te Tilburg een feit. Lees onze doelstellingen en wordt ook lid van de vereniging door invulling van het formulier onder de button vereniging: aanmelden